Arvotaloon Bulevardilla räätälöitiin Enervent Zehnderin IV laiteratkaisut

Keväällä 2022 saneerataan Helsingin Bulevardilla pitkään toimitilakäytössä ollutta arvokiinteistöä takaisin laadukkaiksi asunnoiksi. Suunnittelusta on vastannut historiallisiin rakennuksiin erikoistunut Arkkitehtitoimisto Neva. Uusrenessanssityylisen talon materiaali- ja laitevalinnat on pienintä yksityiskohtaa myöten tehty talon henki ja historia huomioon ottaen.

Bulevardi 14 -kiinteistöön tulee 28 asuntoa. Kooltaan ne vaihtelevat viihtyisästä yksiöstä useiden satojen neliöiden edustusasuntoihin. Lisäksi kokonaisuuteen kuuluu 11 liiketilaa, joista osa on kuluttaja-asiakkaille suunnattuja ja sijaitsee katutasossa.

Arvotalon ilmanvaihto toteutetaan nykyaikaisella teknologialla. Jokaisen asunnon ilmanvaihto räätälöidään huoneistokohtaisesti. Kuten kaikilla taloon valituilla tuotteilla, myös ilmanvaihtolaitteilla on korkea vaatimustaso. Enervent Zehnder toimittaa ilmanvaihtolaitteet kaikkiin asuntoihin ja liiketiloihin – yhteensä tarvitaan viittä eri laitemallia.

Talotekniikkaa uusitaan Helsingin kaupunginmuseon valvonnassa

Heikki Sivonen vastaa Lämpökarelian Etelä-Suomen yksiköstä, jonka vastuulla on saneerausurakan LVIA-talotekniikka. Vastuu on mittava, sillä kiinteistön koko rakennus- ja talotekniikka uusitaan. Lisähaastetta tuo, että talon historialliseen julkisivuun ei saa tehdä näkyviä muutoksia.

– Meidän vastuullamme oli yhdessä suunnittelijan kanssa löytää ilmanvaihtoon paras ratkaisu ja laitteisto. Tavoitteenamme oli saada kaikkiin tiloihin saman toimittajan koneet, mikä aina helpottaa logistiikkaa ja asennustöiden suunnittelua. Sillä on merkitystä myös tulevaisuudessa huoltopalveluihin ja takuuasioihin liittyen. Enervent Zehnder pystyi kokoamaan meille tarjouspyyntöämme vastaavan räätälöidyn paketin, Heikki Sivonen kertoo.

Enervent Zehnderin tuotteet olivat Sivoselle tuttuja jo aiemmista urakoista.

– Enerventillä on pohjoisen ilmastoon sopivat pyörivät lämmönsiirtimet kaikissa koneissaan. Laitteet ovat helppokäyttöisiä ja käyttäjäystävällisiä. Lisäksi ne ovat ulospäin tyylikkään yksinkertaisia ja saadaan sopimaan huomaamattomasti myös Bulevardi 14 -tyyppisen kohteen tiloihin, missä kaikki käyttäjät arvostavat korkealuokkaista viimeistelyä, vahvistaa Sivonen.

Sopivat ilmanvaihtoratkaisut kaikkiin neliöihin

Bulevardi 14:n asuintoihin on valittu huoneistokohtaiset ilmanvaihtolaitteet huolellisesti, huomioiden erikokoisten asuntojen vaatimukset ja erityistarpeet. Ilmanvaihtokoneen ilmavirrantuottokyky ja sen sijoituspaikka määrittävät kunkin asunnon kohdalla kaikkein parhaimman vaihtoehdon.

– Pienimmät laitteemme ovat kompakteja ilmanvaihtolaitteita ja sähköisellä jälkilämmityksellä varustettuja. Pienemmissä asunnoissa on erityisesti otettu huomioon myös ihanteellinen tilankäyttö. Näissä Salla-ilmanvaihtolaite on sijoitettu huomaamattomasti esimerkiksi vaatekaapin päälle. Isommissa asunnoissa on omat kodinhoitohuoneet, jonne laite on ollut luontevaa sijoittaa. Vastaavasti näiden asuntojen ilmamäärätarve on suurempi ja niiden kautta saadaan myös viilennys huoneistokohtaisesti ilmanvaihtojärjestelmän kautta, kun ratkaisu on yhdistettynä kaukokylmään, kertoo Enervent Zehnderin kotimaan myynnistä vastaava Ronni Laaksonen.

– Asuntojen koosta ja ilmamäärätarpeista riippuen tilavimpiin asuntoihin on valittu Pingvin XL, Pelican Z tai Pegasos Z -ilmanvaihtokonemallit. Katutason liiketiloissa ilmanvaihdosta vastaa kapasiteetiltaan kokoluokkaa suurempi Enervent Pallas.

Jälkipolvet tuntevat rakennuksen aikanaan suunnitelleen arkkitehti Waldemar Aspelinin tyylitaiturina. Vuonna 2021 vietetyn 125-vuotispäivänsä kunniaksi Bulevardi 14 palaa alkuperäiseen käyttöönsä. Siitä tulee jälleen näyttävä asuintalo yhdessä Helsingin keskeisimmistä kortteleista.