Enervent on Zehnderin pohjoisen ilmaston osaaja

Thomas Söderholm aloitti yhtiömme johdossa toukokuussa 2020. Pyysimme häntä kertomaan, miten kaksi vuotta jatkunut poikkeustilanne on vaikuttanut johtamiseen ja miltä tulevaisuus näyttää tänä keväänä. 

Thomas Söderholm sai tehtäväkseen vahvistaa Enervent Zehnderin profiilia korkealaatuisen IV-teknologian ratkaisutoimittajana ja pohjoisen ilmanalan osaajana kansainvälisillä markkinoilla. Kokenut vientikaupan osaaja oli aiemmin toiminut useita vuosia Tikkurila Oyj:ssa, viimeksi kuutisen vuotta Saksan-tytäryhtiön toimitusjohtajana. Vastuun ottaminen keskellä pandemian tuomia poikkeusoloja muutti heti lennossa monia aiempia käytäntöjä. 

– Yhtiön korkeatasoinen teknologiaosaaminen ja Zehnder Groupin vakuuttava asema markkinoilla saivat minut kiinnostumaan tehtävästä. Moni asia muuttui jo ennen kuin ehdin aloittaa yhtiön palveluksessa. Rekrytointiin liittyvät tapaamiset Sveitsissä olevien konsernin avainhenkilöiden kanssa siirtyivät kirjaimellisesti yön yli digitaalisiin kanaviin. Kuvaavaa on, että vasta tänä keväänä tapasin Norjan tiimiämmekin ensimmäistä kertaa kasvokkain, Söderholm kertoo.

Thomas Söderholm on työskennellyt pitkään kansainvälisessä ympäristössä ja asunut useita vuosia ulkomailla. Zehnder-konsernin ilmapiiri pääsi kuitenkin yllättämään hänet positiivisesti.

Pandemian lisäksi kiusana materiaalipula

– Tärkeintä on, että henkilöstömme on pysynyt turvassa ja terveenä, eikä meillä ole ollut tarvetta keskeyttää tuotantotoimintaa missään vaiheessa. Vastaavasti isoja haasteita ovat tuoneet materiaalipula ja komponenttien saatavuusongelmat. Kustannukset ovat nousseet rajusti sekä metallien, muovien että elektroniikkakomponenttien kohdalla, millä on luonnollisesti ollut suoria vaikutuksia myös meihin. Hankintaosastomme on ollut kovilla, kun kilpailemme auto- ja telecom-teollisuuden kanssa samoista materiaalieristä.

– Voi kuulostaa oudolta, mutta pandemialla on ollut hyviäkin vaikutuksia.  Positiiviseksi on katsottava, että yleinen tietoisuus ilmanvaihdon olemassaolosta, puhtaasta sisäilmasta ja miellyttävästä sisäilmastosta on selkeästi noussut ja rakentaminen jopa vilkastunut.

Yhteinen pohjoinen ilmanala – erilaisia käytäntöjä

Yhtiön päämarkkinoihin kuuluvat Suomen lisäksi Ruotsi, Norja ja pohjoinen Keski-Eurooppa. Miten maiden väliset erot vaikuttavat Enervent Zehnderin toimintaan?

– Itselleni oli oikeastaan yllätys, että Suomen, Ruotsin ja Norjan välillä on suhteellisen suuriakin eroja käytännöissä. Yhteistä Pohjoismaissa on, että uudisrakentamisessa suositaan lämpöä talteen ottavia ilmanvaihtoratkaisuja.  Suomessa ja Norjassa huoneistokohtaiset ilmanvaihtolaitteet ovat suositumpia kuin Ruotsissa, missä on perinteisesti suosittu useamman asunnon keskitettyjä ratkaisuja. Myös maakohtaiset säädökset vaikuttavat markkinoihin. Etenkin Norjassa on hyvinkin tiukat vaatimukset ilmanvaihtolaitteiden energiatehokkuudelle. Osittain siitä syystä olemme saavuttaneet siellä vahvan jalansijan. Pyörivä lämmönsiirtimemme on varsin energiatehokas. 

Vaikeasti ennustettava tulevaisuus

Viime kuukausien kehitys Euroopassa on pakottanut eri alojen toimijoita katsomaan asioita uudella tavalla.

– Vuosi 2021 sujui meillä Enervent Zehnderissä hyvin ja voimme olla tyytyväisiä tuloksiin. Myös kuluva vuosi on alkanut vahvasti. Näimme aiemmin Venäjän kehittyvillä markkinoilla lupaavia kasvumahdollisuuksia ja potentiaalia nimenomaan laadukkaan asumisen kohteissa. Nyt tilanne on siltä osin nopeasti muuttunut.

– Työstämme parhaillaan uutta strategiaa ja jatkossa konsernin sisäinen yhteistyö syvenee edelleen nykyisestä. Tärkeää on toimitusketjun varmistaminen ja liiketoiminnan kannattavuuden ylläpito huolimatta nousevista raaka-ainekustannuksista sekä epävarmuudesta liiketoimintaympäristössä.

Thomas Söderholm katsoo luottavaisesti tulevaisuuteen.

– Meidät tunnetaan laadukkaana valmistajana ja toimittajana. Lisäksi taustalla on suuri konserni, jonka kanssa näen paljon mahdollisuuksia lisätä yhteistyötä esim. tuotekehityksessä ja -valikoimissa. Meillä on kaikki mahdollisuudet kasvattaa jalansijaa pohjoisilla markkinoilla.