Aika uusia ilmanvaihtolaitteet?

Enervent-laitteet

Lämmityslasku pienemmäksi, asumisviihtyvyys paremmaksi

Ilmanvaihtojärjestelmän uusimista miettivän pientaloasukkaan ei kannata viivytellä. Kyse on sekä asumismukavuudesta että energian säästöstä. Yli 30 vuoden kokemuksella ja noin 15 runkomallista koostuvalla laitetarjonnalla, löydämme ratkaisun useimpiin pientaloissa esiintyviin ilmanvaihto-ongelmiin.

Ilmanvaihdon modernisoinnin jälkeen asukas voi nauttia hallitusti sisään tuodusta ulkoilmasta. Kesällä ja talvella ilman paineolosuhteista riippumatta sisään virtaa tuoretta ja raikasta ilmaa, eikä vedon tunnetta synny. Kaikki tämä tapahtuu energiatehokkaasti.

Vaihda vanha ilmanvaihtolaite uuteen

Ilmanvaihtolaitteen vaihtaminen uuteen on kevyt urakka ja kaikki onnistuu viidessä nopeassa vaiheessa.

2 asentajaa

1-2 työpäivää

  • Kevyt urakka, pienet muutostyöt
  • Parempi ilman laatu ja pölyn suodatus
  • Energiatehokkuuden hyötysuhde jopa 80 % – pienempi energialasku
  • Moderni ilmanvaihtolaite – automatiikka, eri käyttötilat, etäohjaus ja yhdistettävyys taloautomaatioon

Ilmanvaihtolaitteen vaihtoa uuteen kannattaa harkita 15 käyttövuoden jälkeen. Vaihto alkaa vanhan laitteen purkutöillä, joko seinästä tai katosta, jonka jälkeen uusi laite voidaan asentaa paikoilleen ja liittää olemassa oleviin kanavistoihin. Suositus on, että samaan urakkaan yhdistetään ilmanvaihtokanavien puhdistus.

Laite tuodaan asiakkaalle siistissä paketissa. Tavallisesti laite sijoitetaan tekniseen tilaan tai kodinhoitohuoneeseen samaan paikkaan missä vanha laite on ollut. Pienehköissä rivitalohuoneistoissa se voidaan asentaa jopa kylpyhuoneeseen.

Ilmanvaihtolaite painaa yli viisikymmentä kiloa, joten työmaalle tarvitaan kaksi asentajaa. Asennustyöt, käyttöönotto ja vanhan laitteen poiskuljetus on kahdelta henkilöltä yhden tai kahden työpäivän urakka. Toisella asentajalla on sähköluvat tarvittavien sähkökytkentöjen tekemiseen.

Asennusvaiheessa vanhan ja uuden ilmanvaihtolaitteen kanavalähtöjen eripaikkaisuus saattaa vaatia muutostöitä. Muutokset pyritään toteuttamaan mahdollisimman kevyesti käyttämällä käyriä ja mutkia ilmanvaihtolaitteen päällä. Käyrämuutoksilla vältetään kanavien isohkot purku- ja muutostyät ja kanavat saavat jäädä suurelta osin ennalleen. Mikäli ilmanvaihtolaite sijaitsee
erillisessä konehuoneessa tai muussa rakennuksen teknisessä tilassa, kanavamuutostöissä selvitään pääsääntöisesti pienillä muutoksilla.

Käyttöönottovaiheessa urakoitsija säätää tarvittavat ilmavirrat eri käyttötiloille. Laitetta käytetään poissa-tilassa, kun ollaan matkalla, ja kotona-tilassa, joka on normaali oleskelutila. Tehostusilmavirrat aktivoituvat laitteella automaattisesti, kun suihkun ja saunomisen aikana syntyy kosteutta. Mittaamalla todennetaan, että tarvittavat ilmavirrat toteutuvat kiinteistössä kussakin käyttötilanteessa.

llmanvaihtolaitteen uusimisen jälkeen ilman laatu on aikaisempaa parempi. Uusissa laitteissa on tehokas suodatus. Pöly jää suodattimiin eikä sitä esiinny hengitysilmassa. Laitteen vaihdolla energiatehokkuudessa päästään aivan uusiin lukemiin. Vanhoissa levylämmonsiirrinlaitteissa hyötysuhteet olivat 40-50 prosentin luokkaa, mutta uusilla laitteilla päästään jo lähemmäksi 80 prosenttia. Energialasku pienenee.

Laitteiden ohjausjärjestelmät ovat aikaisempaa kehittyneempiä – etäohjaus internetin yli on jo arkipäivää. Enervent-ilmanvaihtolaitteita voi halutessaan ohjata Modbus- tai KNX-väyläliitännän kautta. Niiden kautta ilmanvaihto voidaan liittää yhteen muun taloautomaation kanssa.

Vaihda vanha ilmalämmityslaite Enervent Pingvin Kotilämpöön

Tutustu vanhan ilmalämmityslaitteen vaihtamiseen Enervent Pingvin Kotilämpö -järjestelmään

2 asentajaa

2-3 työpäivää

  • Kevyt urakka, pienet muutostyöt
  • Parempi ilman laatu ja pölyn suodatus

Pientaloihin asennettiin 1970- ja 1980-luvuilla 50 000-70 000 ilmalämmityslaitetta ja -järjestelmää, jotka nyt ovat tulleet uusimisikään. Vanha järjestelmä on toimiva ja terveellinen, mutta sen uusiminen tuo energiasäästöä ja poistaa rikkoutumisriskejä.

Vanhan ilmalämmityslaitteen korvaajaksi Enervent on kehittänyt Enervent Pingvin Kotilämpö -nimisen ratkaisun, joka voidaan asentaa suoraan vanhan ilmalämmityslaitteen paikalle. Vanhan ilmalämmityslaitteen vaihtaminen uuteen on kanavamuutoksineen noin 2-3 työpäivän urakka. Lattioita ei revitä auki, vaan niiden alla kulkevat kanavat jäävät ennalleen. Laitteiston yläpuolella kulkevien kanavien osalta selvitään pienillä kanavamuutostöillä.

Tämän lisäksi laitteen sisällä olevan vesikiertoisen lämmityspatterin rikkoutumiseen ja sitä myötä kosteusvaurioiden riski saadaan poistettua.

Vaihda vanha painovoimainen ilmanvaihto koneelliseksi

Enervent-laitteet

2 asentajaa

LVI-suunnittelija

2-3 viikkoa

  • Lisää asumismukavuutta
  • Parempi ilman laatu ja pölyn suodatus
  • Tuloilman lämmitys poistaa vedon tunteen
  • Estää sisäilman kuivumista ja yllapitää miellyttävää ilmankosteutta
  • Moderni ilmanvaihtolaite – automatiikka, eri käyttötilat, etäohjaus ja yhdistettävyys taloautomaatioon
  • Energiatehokkuuden hyötysuhde jopa 80 %

Perinteisen painovoimaisen ilmanvaihdon muuttaminen koneelliseksi edellyttää uusien ilmanvaihtokanavien asentamista kohteeseen. Kyse on viikon tai kahden urakasta, talon koosta ja kerrosten lukumäärästä riippuen.

llmanvaihtokanaville ei ole painovoimaisessa ilmanvaihtoratkaisussa valmiita reittejä rakenteissa. Kanavat joudutaan rakentamaan ja niiden reititykset miettimään alusta asti. Tällaisissa tapauksissa LVl-suunnittelija kannattaakin ottaa mukaan jo projektin alkuvaiheessa. Erilaisia läpivientimahdollisuuksia joudutaan miettimään, ja mikäli ullakolla on tilaa, niin kanavat on järkevää sijoittaa sinne.

Myös ilmanvaihtolaitteen paikka täytyy suunnitella – löytyykö talosta valmis tekninen tila vai sijoitetaanko se esimerkiksi kodinhoitohuoneeseen. Enervent valmistaa kompakteja laitteita, joita on helppo sijoittaa erilaisiin paikkoihin, kuten pesutornin tai varaajan päälle, kaapin sisään sijoitettavaksi tai vaikkapa keittiöön maustekaapin paikalle.

Painovoimaisessa ilmanvaihdossa korvausilma tulee korvausilmaventtiileistä tai ikkunan ja oven raoista. Pakkasella sen lämpötila voi olla esimerkiksi -15 astetta, joka tuntuu ikävänä vedon tunteena. Koneellinen ilmanvaihto huolehtii tuloilman lämmityksestä, jolloin ilma virtaa ilmanvaihtokanavista miellyttävästi +20 asteisena ja poistaa vedon tunteen.

LVI-Trio Oy

Kaikenlaiset ilmanvaihtoremontit tekee ammattitaidolla LVI-Trio Oy

https://lvi-trio.fi/palvelut/kuluttajalle/ilmanvaihto-ja-nuohous/