Punaisena lankana kehittäminen – 35 vuotta teknologian aitiopaikalla

Tom Palmgrenilla tuli helmikuussa täyteen 35 vuotta Enervent Zehnderin palveluksessa. Tänä aikana on ilmanvaihtokoneiden kehitys edennyt huikein harppauksin. Sattumalla oli kuitenkin aikanaan sormensa vahvasti pelissä, että hän edes koskaan päätyi alalle.

Kun loviisalainen energiatekniikan opiskelija pohti 1980-luvun lopussa diplomityön aihetta, otti hän puhelinluettelosta esille oman maakunnan yrityshakemiston. Combinent sattui olemaan aakkosten alkupäässä ja toimitusjohtaja Robert Hägg vastasi soittoon. Puhelusta sai alkunsa yli 30-vuotinen ura ilmanvaihtoteknologian parissa.

Diplomityöstä kokonaiseksi työuraksi 

Vain muutama vuosi ennen Tomin yhteydenottoa oli metallialan yrittäjä Hägg, itsekin tekniikasta innostunut innovaattori, valmistanut ensimmäiset iv-koneet. 

Sain heti ensitapaamisessa ehdotuksen lopputyön aiheeksi. Opiskelin LVI-tekniikkaa syventävänä vaihtoehtona ja Combinentilla keskityin työssäni pyörivään lämmönsiirtimeen. Pyöriväkennoisen lämmöntalteenoton tutkimisesta alkoi siis vähän puolivahingossa koko työura, Tom kertoo.

Hän on ehtinyt olla useissa eri tehtävissä, uran punaisena lankana on koko ajan kulkenut kehittäminen.

– Tein alussa tuotesuunnittelua sekä sähkö- ja automatiikkasuunnittelua. Olen ollut mukana myös myynnissä ja tarjousten teossa. Välillä on asiakasrajapinnassa tarvittu teknistä tukea. Kirjanpitoa ei sentään ole annettu koskaan tehtäväksi.

Kasvua ja kansainvälistymistä  

Combinentin nimeksi tuli 2000-luvun alussa Enervent. Tom siirtyi teknologiapäällikön tehtäviin, kun kansainvälistynyt sähköalan perheyhtiö Ensto osti porvoolaisen iv-laitevalmistajan. 

– Liiketoiminta oli kasvanut tasaisesti ja tuotanto erotettiin Enston aikana tuotekehityksestä. Omalle vastuulleni tuli siinä vaiheessa myös regulaation seuraaminen sekä kansallisella että EU-tasolla. Siihen liittyen tehtäviini kuuluvat niin laatuasiat ja sertifioinnit kuin standardisointityönkin seuraaminen, Tom listaa toimenkuvaa.

Teknologian edistysaskeleita  

Tom Palmgrenin on helppo nimetä teknologian näkökulmasta merkittävimmät virstanpylväät.

– Yhtiön menestyksen taustalla on oikea strateginen teknologiavalinta eli siirtyminen pyörivään lämmönsiirtimeen. Seuraavat merkittävät muutokset olivat digitalisaation kehitys, vaihtovirtapuhaltimien vaihtaminen tasavirtapuhaltimiin sekä lämpöpumpputeknologiaan siirtyminen. Sitä kautta saimme laitteemme aiempaa energiatehokkaammiksi, mikä on tärkeä kilpailuetu myös tänä päivänä.

Viimeisten kymmenen vuoden aikana kehityksen kiito on ollut nopeaa ja asiakaslähtöistä. Muiden muassa digitaaliset liitännät eri kiinteistöhallintajärjestelmiin sekä mobiiliratkaisujen kehittäminen ovat olleet automaattinen jatkumo. Lisäksi regulaation vaikutus tulee näkymään enenevässä määrin tuotteiden kehityksessä.

Mikä on saanut viihtymään Enerventillä 35 vuotta?

– Esimiehillä ja omistajilla on aina ollut kannustava suhtautuminen uusiin kehitysideoihin ja niiden testaamiseen. Tämä on toteutunut myös viime vuodet Zehnder-konsernin osana. Tärkeintä on tietysti hyvä henki työyhteisössä, joka on säilynyt kasvusta ja muutoksista huolimatta.