Porvoolaisesta pajasta osaksi kansainvälistä konsernia

Enervent Zehnder on ponnistanut pienestä yrittäjävetoisesta paikallisyrityksestä arvostetuksi ilmanvaihtojärjestelmien tekijäksi ja osaksi yhtä alan johtavaa konsernia. Loikka on otettu muutaman pompun kautta, mutta vain runsaassa kahdessakymmenessä vuodessa. Head of Customer Excellence Sonja Häggmanin mukaan tekemisen ytimessä on koko ajan ollut halu kehittää korkealaatuista ilmanvaihdon teknologiaa sekä tiivis ryhmähenki, mikä kantaa edelleen vahvasti eteenpäin.

Porvoon pääkonttorilla sukkuloidaan luontevasti toimistotilojen ja tuotannon välillä. Erillisiä henkilöstön kulkulupia ei tarvita, koska kaikki tuntevat toisensa ja vieraat huomataan, kertoo Sonja Häggman. Hänen vastuulleen kuuluvat Enervent Zehnderin markkinointi ja viestintä sekä asiakaskokemuksen digitalisointi ja kehittäminen.

– Olen syntyperäinen porvoolainen ja tulin töihin silloiselle Enerventille vuonna 2002. Vuosiin on mahtunut paljon tuotteita, mukavia työkavereita, monta mielenkiintoista työtehtävää ja viisi eri omistajaa. Olemme olleet muiden muassa osa teknologia- ja perheyhtiö Enstoa. Toiminnan fokus on pysynyt meillä samana ja vaikka tehtäväni ovat vaihdelleet, olen koko ajan työskennellyt asiakasrajapinnassa.

Kuten monen muunkin uuden teknologian, on Enervent Zehnderin laitteissa olevan pyörivän ja energiatehokkaan lämmönsiirtimen kehittäjä ollut innovatiivinen yrittäjä.

– Meidät on aikanaan perustanut metallialan yrittäjä. Hänen johdollaan sovitettiin pyörivä lämmönsiirrin nimenomaan omakotitalojen ilmanvaihtokoneisiin. Toimimme pitkään perinteisen teollisuuslaitoksen tavoin. Viime vuosina olemme panostaneet siihen, että koko henkilöstö ymmärtää asiakkaiden toiveet ja yhteiset tavoitteet samalla tavoin, Sonja kertoo.

Member of Zehnder Group – tehtävä pohjoisessa

Sveitsiläinen Zehnder Group osti Enervent Oy:n liiketoiminnan elokuussa 2018. Konserni on suurimpia ilmanvaihtoalan yrityksiä Keski-Euroopassa ja kasvattaa aktiivisesti liiketoimintaa yritysostoilla. Suomessa ja Ruotsissa (Norjassa Exvent-brändillä) toimiva Enervent Zehnder edustaa yritysryppäässä kylmän ilmaston ja pohjoismaisten vaatimusten täyttävän ilmanvaihdon asiantuntijuutta.

– Omistajan vaihto otettiin meillä hyvin vastaan. Kaupan toteuduttua olemme saaneet jatkaa toimintaamme varsin itsenäisesti, mutta olemme samalla saaneet tarvittavaa tukea konsernilta. Henkilöstölle perheyritykseen kuuluminen luo turvallista työympäristöä ja asiakkaille olemme voineet kaupan jälkeen tarjota monta mielenkiintoista uutta tuotetta.

Tarkkasilmäiset ovat huomanneet, että Enervent Zehnderin viestintään on ilmestynyt myös punaista väriä.

– Olemme kuluneen kesän aikana ottaneet kanavissamme käyttöön ”Member of Zehnder Group” -tunnukset. Muistutamme sillä, että olemme osa isompaa yhteisöä. Muuten mikään ei muutu – olemme edelleen sama tuttu laadukkaiden pohjoismaalaisiin koteihin sopivien ilmavaihtokoneiden valmistaja. Zehnder on yksi Euroopan suurimpia alan yrityksiä, joka panostaa sekä laajentumiseen, tuotekehitykseen että henkilöstöön. Meidän on helppo hymyillä, sanoo Sonja Häggman.

Zehnder Groupilla on Suomessa myös erillinen edustus muutamille muille tuoteryhmille, kuten radiaattoreille, pyyhelämmittimille, kattoasenteisille lämmitys- ja jäähdytyspaneeleille sekä Clean Air Solutions -ilmanpuhdistusjärjestelmille. Konsernin tuotteet ovat tänä syksynä ensimmäistä kertaa yhdessä esillä Finnbuild-messuilla. Tervetuloa osastolle 6d48.