Enervent Zehnderin merkkivuosi – 40 vuotta ilmanvaihtotekniikan suunnannäyttäjänä

Vuosi 2023 on Enervent Zehnderille kaksinkertainen juhlavuosi. Yhtiömme täyttää tänä vuonna 40 vuotta ja Norjassa olemme markkinoineet ilmanvaihtokoneita Exvent-nimellä 20 vuotta.

Tänään Enervent Zehnder on osa Zehnder Groupia. Maailmanlaajuisesti toimiva konserni parantaa elämänlaatua tarjoamalla innovatiivisia sisäilmastoratkaisuja. Harva kuitenkaan tietää, että oma tarinamme sai alkunsa erään metallialan yrityksen asiakkaan maksuvaikeuksista.

Ilmanvaihtokoneen osia laskujen maksuna

Tarinamme on mainio esimerkki yrittäjähengestä, halusta kehittää tekniikkaa sekä asiakastarpeiden ymmärtämisestä. Kaikki alkoi vuonna 1983 Combinent-nimisestä metallialan yrityksestä. Perustaja Robert Hägg sai asiakkaalta korvauksena maksun sijaan ilmanvaihtokoneen osia, ja hänellä heräsi kiinnostus alan teknologiaan.

Tutkittuaan tarkemmin vaihtoehtoja, Hägg päätti ensimmäisenä Suomessa alkaa valmistaa laitteita pyörivällä lämmönsiirtimellä. Pyörivän lämmönsiirtimen jatkuva ja portaattomasti säätyvä toiminta on ilmanvaihdon ja energiatalouden kannalta edelleen se paras ratkaisu useimmille kotitalouksille.

Vahvaa panostusta tuotekehitykseen

Liiketoimintamme on tasaisesti kasvanut ja kansainvälistynyt sekä omistajat vaihtuneet, mutta tuotanto pysynyt Porvoossa, Suomessa. On muutakin pysyvää. Energiatehokkuus ilmanvaihdossa on ollut Enervent Zehnderin tuotekehityksen ytimessä jo neljä vuosikymmentä. Kaikki tuotekehitys tehdään edelleen yhtiömme omissa toimitiloissa, missä sijaitsee myös jatkuvaa testausta tekevä kylmälaboratorio.

Kuvassa on teknologiapäällikkömme Tom Palmgren ja ensimmäisiä LTR-sarjan koneita 1980-luvun lopulla. Tunnetuimpia tuotteitamme ovat vuonna 1995 markkinoille tuotu ja legendan statuksen saanut Pingvin, josta myytiin päivitettyjä versioita peräti 24 vuotta.

2000-luvun alkupuolella etsimme ratkaisua lämpöpumpun ja ilmanvaihdon yhdistämiseen. Tuloksena syntyi patentoitu Pelican HP, joka julkaistiin vuonna 2007. Viime vuonna toimme markkinoille Enervent Svea -ilmanvaihtokoneen, jonka ominaisuudet kehittyneen puhallinteknologian ansiosta vastaavat suuremman kokoluokan laitteita. Cooler-viilennysosan avulla teimme siitä vieläkin paremman.

Juhlavuosi työn merkeissä

Vietämme merkkivuotta koko vuoden ja kutsumme eri sidosryhmiämme vierailulle Porvooseen. Jos haluat koota ryhmän omasta yrityksestäsi, voit olla meillä yhteydessä myynnistä vastaavaan Ronni Laaksoseen sähköpostilla.