Rakennusalan taantuma hidasti Enervent Zehnderin kasvua – vahva panostus viilennysteknologiaan

Monilta teollisuuden aloilta tuttu trendi toistui viime vuonna myös Enervent Zehnderin liiketoiminnassa. Kun Suomen uudisasuntorakentaminen hidastui nopeasti, vaikutti se suoraan myös ilmanvaihtokoneiden kysyntään. Vuoden valopilkkuja olivat Norjan-liiketoiminta ja tulevaisuutta rakentavat kehitysprojektit.

– Vuoden 2023 alku sujui todella hyvässä vauhdissa. Nopea muutos tuli toisella vuosipuoliskolla ja asuntorakentamisen hyytyminen näkyi myös meillä tilauskannassa. Julkisen ja toimitilarakentamisen kohteiden samoin kuin korjausrakentamisen osalta tilanne oli koko vuoden suhteessa parempi, kertoo Enervent Zehnderin toimitusjohtaja Thomas Söderholm.

Hänen mukaansa vastaava markkinakehitys on ollut nähtävissä Keski-Euroopassa, missä oli viime vuonna yleistä laskua asuntorakentamisessa. Se on vaikuttanut myös muihin Zehnder Groupin tytäryhtiöihin. Konsernin liikevaihto laski edellisvuoteen verrattuna 6 %, mutta kassavirta oli edelleen vahva ja tulos noin 60 milj. euroa.

Söderholm vahvistaa, että erityisenä valopilkkuna pohjoismaisilla markkinoilla on ollut Norja, missä markkinamuutokset ovat olleet vähäisempiä ja kysyntä jatkunut tasaisena.

– Korkeat sähkö- ja energiakustannukset ovat saaneet sekä yksityis- että yritysasiakkaat pohtimaan remonttien yhteydessä laitevalintojaan.  Enervent Zehnderin laitteissa oleva teknologia on energiatehokas, mikä on tuonut nykytilanteessa meille lisää kilpailuetua.

Kestävän kehityksen mukaisia ratkaisuja ilmanvaihtoon

Enervent Zehnderin laitteiden tuotekehitys on alusta asti tehty yhtiön omissa toimitiloissa. Porvoossa sijaitsee myös jatkuvaa testausta tekevä, pohjoisen ilmaston mukainen kylmälaboratorio.

– Viime vuoden merkittävin lanseeraus liittyi mobiiliteknologiaan. Julkaisimme toukokuussa iSLan eli ilmanvaihtokoneita ohjaavan mobiilisovelluksen. Se korvaa laitteiden mukana toimitetut erilliset käyttöpaneelit ja auttaa samalla vähentämään muovijätteen määrää. Lisäksi iSLan ammattilaisversio mahdollistaa koneiden käyttöönoton ja valvonnan etänä, mikä säästää tuntuvasti huoltohenkilöstön ajokilometrejä.

– Viilennysratkaisujen kysyntä on viime vuosina lisääntynyt. HP-mallien jatkoksi toissa vuonna lanseerattu Svea Coolerimme sai erittäin hyvä vastaanoton ja tuoteperhe kasvaa lähiaikoina. Palaamme siihen tarkemmin huhtikuussa.

– Uutuuksien lisäksi kehitämme ratkaisuja tuotteiden elinkaaren pidentämiseen. Hyvä esimerkki tästä ovat automaation muutospaketit. Ne ovat toimiva tapa jatkaa laitteidemme käyttöikää ja parantaa samalla energiatehokkuutta.

Vankka tuki Zehnder Group -konsernista

Sveitsiläisestä Zehnder Groupista tuli Enerventin omistaja vuonna 2018.

–  Viime vuonna yksi tärkeimmistä projekteistamme oli uuden toiminnanohjausjärjestelmän käyttöönoton valmistelu ja siihen liittyvät muutokset tuotannossa ja logistiikassa. Se sitoi meillä koko vuoden avainhenkilöresursseja, mutta mahdollistaa vientitoimitukset konsernin globaaliin myyntiverkostoon. Samalla se tuo tehokkuutta sisäisiin prosesseihin ja materiaalivirtoihin. Käyttöönotto on huhtikuussa yhtä aikaa Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa.

– Samaan aikaan on konsernin yhteinen brändiuudistus edennyt. Se tukee omalta osaltaan suomalaisten IV-koneiden tunnetuksi tekemistä uusilla markkinoilla. Ulkoinen värimaailmamme on muuttumassa, mutta valmistus ja tuotekehitys pysyvät edelleen vahvasti Suomessa ja Porvoossa, painottaa Söderholm.