Omakotitalon ilmanvaihdon remontti

Uudistettu omakotitalo

Asukkaat Kuusisen nelihenkinen perhe
Rakennusvuosi 2006
Ilmanvaihtoremontti 2013
Kokonaispinta-ala 170 m2
Asuinpinta-ala 145 m2
Lämmitysjärjestelmä suora sähkölämmitys, ilmalämpöpumppu
Alkuperäinen ilmanvaihtolaite ilmastointilaite, jossa ristivirtalämmönvaihdin,
lämmöntalteenoton hyötysuhde noin 40 %
Uusi ratkaisu Enervent Pingvin MDE, jossa eAir-ohjauspaneeli

Entistä hiljaisempi ja tehokkaampi ilmanvaihtolaite

Vanhan ilmanvaihtolaitteen vaihtaminen uuteen paransi sekä energiatehokkuutta että asumismukavuutta.

Myyntipäällikkönä toimiva perheen isä on asunut Itä-Helsingissä lähes koko ikänsä. Lapsiperheen arjen sujuvuus ja rauhallinen asuinympäristö saivat hänen keskustassa varttuneen vaimonsakin suostuvaiseksi muuttamaan Vartiokylään.

Vuonna 2006 rakennettu Finndomon puurakenteinen, tiiliverhoiltu ja rapattu talo on osoittautunut kaikin tavoin hyväksi valinnaksi.

– Tässä on tuulettuva alapohja. Helsingin Vartiokylä on rakennettu entiselle suomaalle. Mikäli alapohjan tuuletus ei toimi, kosteusvaurioita voi syntyä hyvinkin lyhyessä ajassa. Kun etsimme kotia, näimme aivan liian monta jo kosteusvaurioista kärsivää melko uutta taloa, Kuusinen kertoo. Perheen ei tarvitse pelätä alapohjan kosteusvaurioita, sillä käytössä on koneellinen ilmanvaihtojärjestelmä ja huippuimuri.

Modernia ja avaraa

Laite sopii siististi kodinhoitohuoneeseen kaapin yläpuolelle.
Laite sopii siististi kodinhoitohuoneeseen kaapin yläpuolelle.

Ensimmäisessä kerroksessa on ylös asti avoin oleskelutila, moderni keittiö, sauna ja kodinhoitohuone. Makuuhuoneet ovat toisessa kerroksessa.

Valoisassa oleskelutilassa on suuret näköalaikkunat sekä tunnelmallinen avotakka, josta ei tosin ole paljon hyötyä lämmityksen kannalta. Taloon oli jo aiemmin hankittu ilmalämpöpumppu lämmityskustannusten pienentämiseksi ja sisäilman jäähdyttämiseksi ja kuivattamiseksi kesäisin. Talvella 2013 perhe sai tarpeekseen vanhasta ja äänekkäästä ilmanvaihtolaitteesta, jonka säätäminen oli hankalaa.

– Sen hyötysuhde oli niin pieni, että pidin nuukuuttani laitteen aina ykkösasennossa (neliportainen säätö). Laitteessa ei ollut automaattitoimintoja. Aina kun saunoimme, piti muistaa käydä asettamassa laite suuremmalle teholle ja takaisin pienemmälle kosteuden poistuttua. Lisäksi laite oli tosi äänekäs, perheenisä muistelee.

Joulukuussa tilalle vaihdettiin Enervent Pingvin MDE -laite ja eAir-ohjain. Puhdistuksen lisäksi ilmanvaihtokanaville ei tarvinnut tehdä mitään. – Omakotitalon ilmanvaihtokanavisto on puhdistettava vähintään kymmenen vuoden välein. Meidän talomme kanavat olivat vielä melko puhtaat, mutta laitteen uusimisen yhteydessä ne oli hyvä käydä läpi.

Päätelaitteille ei tehty mitään. Oikeastaan oleskelutilaan olisi tarvittu uusi tuloilmaventtiili, koska alkuperäinen venttiili ei pysty jakamaan tuloilmaa tasaisesti koko tilaan. Uuden päätelaitteen asentaminen olisi kuitenkin edellyttänyt myös uuden kanavan asentamista, mikä olisi ollut hyvin työlästä ja edellyttänyt välipohjaan kajoamista.

Ilmavirran määrät säädettiin Enervent Pingvinin -laitteen asennuksen jälkeen.

Selvä ero entiseen

Pingvin MDE tehosti ilmanvaihtoa.
Pingvin MDE tehosti ilmanvaihtoa.

Ero entiseen järjestelmään verrattuna kävi ilmi hyvin nopeasti.

– Nyt voimme pitää ilmanvaihdon alunperin suunnitellulla tasolla. Äänitaso on huomattavasti aiempaa alhaisempi.

Vaikka vielä muutaman kuukauden käytön jälkeen ei voida tehdä lopullisia johtopäätöksiä uuden yksikön avulla vuosittain säästettävästä energian määrästä, jo nyt on selvää, että uusi laite on vanhaa laitetta energiatehokkaampi.

Good indoor air quality can be enjoyed in the spacious living room in all conditions.
Tilavassa olohuoneessa on nyt hyvä sisäilma kaikissa olosuhteissa.

– Kesäisin käytämme ilmalämpöpumppua sisäilman viilentämiseen. Pingvin-laite pystyy ottamaan talteen myös jäähdytysenergian, joten sekään ei mene enää hukkaan.

Ohjausjärjestelmän automaatio parantaa asumismukavuutta. Kosteudenpoistotoiminto tehostaa ilmanvaihtoa automaattisesti saunan jälkeen, koska järjestelmässä on vakiona kosteusanturi.

– Laite pystyy poistamaan ylimääräisen kosteuden sisäilmasta noin viidessä minuutissa, perheen isä toteaa tyytyväisenä.

Enervent Pingvin MDE -laitteen hinta asennettuna on noin 5 000 euroa. Perhe on laskenut, että lämmityssähkön säästöt ovat noin 650 euroa vuodessa. Takaisinmaksuaika olisi tällöin noin yhdeksän vuotta.

– Tärkeämpää on kuitenkin asumismukavuuden parantuminen uuden ilmanvaihdon avulla, hän korostaa.