Energianjako kerrostalossa

Energiaväylä asuinkerrostalossa

Talon sisäinen energianjakojärjestelmä tasoittaa huoneistojen välisiä lämpötilaeroja

Kerrostaloissa lämmityksen, jäähdytyksen ja sisäilman kuivatuksen tarve vaihtelee eri tiloissa jopa samana vuodenaikana. Aurinkoisella puolella saatetaan tarvita jäähdytystä jo alkukeväällä, kun taas varjoisalla puolella eletään vielä lämmityskautta. Näiden lämpötilaerojen tasaaminen onkin merkittävimpiä tekijöitä nykypäivän rakentamisessa asumismukavuuden ja energiatehokkuuden kannalta. Käytännössä rakennus jaetaan useaan eri osioon, ja kunkin osion ilmanvaihto suunnitellaan erikseen. Ylijäämäenergia otetaan talteen ja siirretään energiaväylän kautta rakennuksen yhteiseen energiasäiliöön. Säiliöstä jaetaan jo kerran ulkopuolelta ostettua energiaa uudelleen rakennuksen viileämpiin osiin. Ylijäämälämmön lisäksi lämpöpumppujen avulla voidaan ottaa talteen myös jäähdytysenergiaa, jota voidaan käyttää muiden tilojen jäähdyttämiseen.

Elintarvikemyymälä tuottaa energiaa asukkaille

Hyvä esimerkki energiaväylän hyödyntämisestä on kerrostalo, jonka katutasossa on elintarvikemyymälä. Tavallisesti myymälän ilmanvaihtojärjestelmä ja kylmälaitteet suunnitellaan ja toteutetaan omana kokonaisuutenaan, ja asuntoihin suunnitellaan toinen järjestelmä. Perinteinen menetelmä voi johtaa tilanteeseen, jossa myymälä aiheuttaa merkittäviä lisäkustannuksia taloyhtiölle ja sen asukkaille. Energiaväylän avulla voidaan ottaa talteen myymälälaitteiden tuottama ylijäämälämpö. Ratkaisun ansiosta asukkaiden lämmin käyttövesi voidaan lämmittää suurimman osan vuodesta rakennuksesta talteenotetulla energialla.

Rappukohtainen ilmanvaihtolaite
Rakennuksen eteläpää pysyy miellyttävän viileänä, kun auringon tuottama ylijäämälämpö siirretään energiaväylän kautta rakennuksen toiselle puolelle.

 

Kesä: Tuloilma on viileää ja kuivaa. Excess heat is used for heating domestic hot water.
Talvi: Tuloilma on lämmintä, ilmanvaihdon lämpöhäviö on vähäinen.
Excess heat from the heat pump is used for heating domestic hot water.

Myymälässä on oma energiaväyläyksikkö