Kotilämpo referenssi

Kotilämpö

Ilmalämmitysjärjestelmä uusiksi

Kun Niclas Berg perheineen osti 1980/90-luvun vaiheessa valmistuneen omakotitalon Pohjankurusta, sen lämmönjako- ja ilmanvaihtojärjestelmä tuotti yllätyksen. – En ollut ilmalämmitysjärjestelmästä kuullutkaan. Tällaisessa tiiviissä talossa ilmanvaihdon ja lämmityksen yhdistäminen samaan laitteeseen on varmasti kuitenkin ollut järkevä ratkaisu, hän sanoo.

Ilmalämmitysjärjestelmiä asennettiin Suomessa 1970-luvulta aina 1980-luvun puoliväliin saakka. Ympäri maata ilmalämmitysjärjestelmäremontteja toteuttanut Petteri Pitkälä LämpöYkkönen Oy:stä arvelee, että järjestelmiä on asennettu jopa 50-70 000 kappaletta. Tunnetuimpia ovat ehkä Valmet Kotilämpö-laitteet. – Ne ovat edelleen käytössä. Lämmitysmuotona ilmalämmitys on ollut hyvin toimiva ja laitteet kestäviä.

Ilmanvaihto ja lämmitys samassa

Ilmalämmitys yhdistää ilmanvaihdon ja lämmönjakojärjestelmän. 1970-luvun energiakriisin myötä aikaisempaa huomattavasti tiiviimmiksi rakennettuihin omakotitaloihin tarvittiin toimiva ja yksinkertainen ilmanvaihtojärjestelmä. Ilmanvaihdon ja lämmityksen kätevästi yhdessä paketissa tarjoava ilmalämmitys oli oivallinen ratkaisu.

Ilmalämmityksessä taloa lämmitetään nimensä mukaisesti huoneisiin ilmakanavien kautta tuotavan lämpimän ilman avulla. Sokkelissa tai talon rakenteissa kulkevista ilmakanavista lämmin ilma siirtyy huoneeseen lattian rajassa sijaitsevien ilmaritilöiden kautta. Menetelmä toimii hyvin: lattia pysyy lämpimänä ja lämmin ilma nousee fysiikan lakien mukaisesti ylös.

Energiansa järjestelmä saa esimerkiksi kaukolämpöverkosta, öljykattilasta tai massavaraajasta.

Alkuperäiset ilmalämpölaitteet olivat ilmanvaihto- ja kiertoilmalaitteen yhdistelmä.
Porvoolaisen ilmanvaihtolaitteiden valmistaja Ensto Enerventin Pingvin Kotilämpö kehitettiin korvaamaan aikanaan markkinoiden suosituin ilmalämpölaite Valmet Kotilämpö. Sillä voidaan toki korvata myös muut käytössä olevan vanhat ilmalämpölaitteet. Modernissa versiossa on huomattavasti tehokkaampi lämmön talteenotto, jonka ansiosta järjestelmä on huomattavasti energiatehokkaampi. Tehokkaammin toimivan ja monipuolisesti säädettävän ilmanvaihdon kautta myös asumismukavuus paranee.

Helppo remontti

Kun vanha ilmalämpölaite tulee käyttöikänsä päähän, asukkaat haluavat nimenomaan modernisoida järjestelmän, eivät siitä luopua. – Vaihtoehto: erillisten järjestelmien rakentaminen, olisi turhan raskas ja kallis toteuttaa, Petteri Pitkälä huomauttaa.

Bergit ostivat noin 120-neliöisen talonsa sen aikanaan suurimmaksi osaksi itse rakentaneelta aikaisemmalta omistajalta vuonna 2011. Niclas Berg on remontoinut perheen taloa hiljalleen muuton jälkeen. Alkuperäisen, jo huonokuntoisen ilmalämpölaitteen vaihto oli tehtävälistalla ensimmäisten joukossa. Toimiva ilmanvaihto, puhdas sisäilma ja luotettava, mukava lämmitysjärjestelmä ovat lapsiperheessä tärkeitä.

Tietoa ilmalämmitysjärjestelmänsä remonttiin Niclas Berg etsi netistä. – Sitä on aika huonosti saatavilla. Keskustelupalstoilta sain tietää, että Valmet Kotilämmölle on olemassa korvaava laite.

Ilmalämmitysjärjestelmäremontista on kehitetty asiakkaalle mahdollisimman vaivaton paketti. Vanhan Valmet Kotilämpö-laitteen tilalle vaihdetaan Enervent Kotilämpö. Enää ei suositella liesituulettimen yhdistämistä ilmanvaihto-/ilmalämmitys-laitteeseen, joten liesituuletin vaihdetaan ja sille tehdään oma kanava katon läpi. Remontin yhteydessä puhdistetaan myös ilmakanavat. Ilmakanavat pitäisi puhdistuttaa muutenkin noin 10 vuoden välein. Asukkaiden ei remontin takia tarvitse lähteä evakkoon ja aikaa se vie 3-4 päivää. Remontti maksaa noin 10-13 000 euroa.

Tehoa ja mukavuutta

Pingvin Kotilämpö on saman kokoinen kuin vanha Valmetin ilmalämpölaite, mutta kuorensa alla täysin moderni kapine. Siinä on energiatehokkaat tasavirtapuhaltimet ja tehokas lämmön talteenotto. Vanhan laitteen ristivirtalämmönsiirtimen sijaan Pingvin Kotilämmössä on Enerventin ilmanvaihtolaitteista tuttu pyörivä lämmönsiirrin, jolla on yli 70 prosentin vuosihyötysuhde.

Pingvin Kotilämpö-laitteessa on monipuolinen säätöjärjestelmä. Sen avulla järjestelmää voidaan säätää portaattomasti ja tehostaa tarvittaessa, kun sisäilman kosteus tai hiilidioksiditaso nousee liian korkeaksi. Järjestelmää voidaan ohjata myös etänä. Pingvin Kotilämpö-laitteen säätömahdollisuudet ovatkin asia jota Niclas Berg kertookin vielä sulattelevansa syyskuussa 2012 toteutetun remontin jäljiltä. – Siinä riittääkin aikaisempaan aika paljon opettelua, hän tuumaa.

Remontti sujui hyvin ja alkutalven 2014 kovissa pakkasissakin lämpöä on riittänyt mukavasti. Remontin yhteydessä myös Bergien kaukolämmönsiirrin vaihdettiin.

Energiatehokkuus kuntoon

Usein ilmalämmitysjärjestelmän uusimisen yhteydessä mietitään myös lämmitysmuoto uusiksi. Vanhan öljykattilan tilalle voidaan hankkia maalämpö-,ilmavesilämmitysjärjestelmä tai monia lämmönlähteitä hyödyntävä hybridilämmitysjärjestelmä. Vanhan talon energiatehokkuutta voidaan parantaa myös yläpohjan lisäeristyksen avulla. Usein taloissa on yläpohjassa vain 20-30 cm vanhaa levyvillaa.

Mistä voin ostaa Pingvin Kotilämmön?

Aluemyyntipäällikkömme voivat auttaa sinua löytämään jälleenmyyjän läheltäsi.

Ota rohkeasti yhteyttä!

Kiinnostuitko?

Syötä postinumerosi, niin etsimme lähimmän jälleenmyyjän!

 

Kotilämpö- ja eWind laitteita myyvät ja urakoivat myös LVI-liikkeet.

www.enervent.fi-Jälleenmyyjät-Suomi