Yksiö puutarhassa

Yksiö Puutarhassa on pieni puinen ja teollisesti tuotettava omakotitalo, jonka tontin omistaja voi ostaa tontilleen ja vuokrata eteenpäin – omille lapsilleen, vanhemmilleen tai vapaille markkinoille.

Talo on Suomessa poikkeuksellinen arkkitehtivetoinen tyyppitalo, jonka tarkoitus on tarjota laadukasta asumista pienemmällä neliömäärällä ja budjetilla. Rakennus on kokonsa, materiaaliensa sekä täydennysrakentamiskonseptinsa puolesta erittäin ekologinen asumismuoto.

Projekti on diplomityö Aalto-yliopiston arkkitehtuurin laitokselle ja tähtää valmiiseen mallikappaleeseen sekä myytävään tuotteeseen.

Yksiö Puutarhassa -talon ilmanvaihto hoidetaan suomalaisella Enerventilmanvaihtolaitteistolla. Mallikappaleessa käytetään Plaza-ilmanvaihtolaitetta. Suhteellisen pienen kuutiomäärän omaavassa rakennuksessa konetta voidaan käyttää hyvinkin pienellä käyttöasteella, joka tarkoittaa erittäin hiljaista käyntiä ja potentiaalia suurempaankin ilmanvaihtoon esimerkiksi juhlien aikana.

Lämmöntalteenotto on parasta luokkaa ja kesällä kone pystyy ottamaan myös viileää talteen. Laitteen yhtenä hienona ominaisuutena on kosteudensäätely. Kesäisin laite poistaa kosteutta sisäilmasta ja talvella puolestaan jättää huoneilmaan hieman kosteutta. Näin saavutetaan mukava ja terve sisäilma vuoden ympäri. Laitetta ohjataan kehittyneen eAir-ohjaimen avulla. Ohjain on siisti ja viimeistelty kosketusnäytöllinen kaukosäädin. Kehittyneiden ohjaintoimintojen avulla saavutetaan energiatehokkuutta ja ekologisuutta.