Suomi Ruotsi Iso-Britannia Irlanti Saksa Itävalta Sveitsi Venäjä Ranska Viro Norja Puola

Ensto Enervent panostaa passiivitaloihin

Passiivitalo

Porvoolaisyritys Ensto Enervent uskoo vahvasti energiatehokkaaseen konseptiin nimeltä passiivitalo. Rakentajat Suomessa ovat tosin vasta heräämässä – ensimmäinen VTT:n passiivitalomääritelmän mukainen pientalo on juuri valmistumassa Vantaan Tikkurilaan. Mutta muualla Euroopassa ja naapurimaa Ruotsissa passiivitaloja on jo tuhansia. Ensto Enerventissä ollaankin tiiviisti seurattu passiivitalojen kehitystä ja todettu, että tämäntyyppinen rakentaminen on osa tulevaisuutta.

Kun passiivitalojen ja niin kutsuttujen matalaenergiatalojen rakentaminen yleistyy, Ensto Enervent haluaa olla ensimmäisenä paikalla. Pioneerina oleminen on Ensto Enerventille tuttua: kun yritys vuosia sitten toi markkinoille pyörivällä lämmönsiirtimellä varustetut ilmanvaihtojärjestelmät, kilpailijat suhtautuivat niihin epäilevästi. Epäluulot osoittautuivat kuitenkin aiheettomiksi, ja uudesta järjestelmästä tuli menestys.

Passiivitaloilla merkittäviä säästöjä

Ilmastonmuutos on tosiasia, joka vaatii nopeita toimenpiteitä. Kioton ilmastosopimuksen pohjalta on rakennettu pyramidimalli, joka kuvaa keinoja saavuttaa yhteiset päästötavoitteet. Tavoitteenahan on vakiinnuttaa ilmakehän kasvihuonekaasujen pitoisuus sellaiselle tasolle, joka ei vaaranna ilmakehän tilaa ja toimintaa. Jopa 176 valtiota on ratifioinut sopimuksen. Pyramidimallin mukaan rakennusten eristäminen ja tiivistäminen yhdistettynä energiatehokkaaseen ilmanvaihtoon on paras tapa vähentää ympäristövaikutuksia.

Euroopassa rakennusten osuus kaikesta energiankäytöstä on 40 prosenttia. Suomessa rakennusten energiakulutus aiheuttaa kolmanneksen maan kasvihuonepäästöistä, eli noin 22 miljoonaa tonnia hiilidioksidia vuodessa. Lämmityskustannusten vähentäminen uudisrakennuksissa on siis tehokas tapa torjua ilmaston lämpenemistä - ja tässä piilee passiivitalojen houkutus myös kuluttajille. Passiivitalon uudis- ja peruskorjausrakentamisella voitaisiin säästää yli 70 % rakennusten lämmitysenergiasta.

Ei ole siis ihme, että Ensto Enerventin usko passiivitalojen ja matalaenergiatalojen aluevaltaukseen on luja. Kun rakennusmääräyksiä muutamien vuosien sisällä yhä tiukennetaan, uudisrakentajille ei jää muita vaihtoehtoja kuin energiatehokkaat talot.

Passiivitalojärjestelmä hoitaa sekä lämmityksen ja jäähdytyksen

Passiivitalo

Ensto Enervent panostaakin nyt täysillä passiivitaloihin. Tarjolla on useita erilaisia energiaa säästäviä ilmanvaihtojärjestelmiä matalaenergiarakentamiseen. Kaikissa järjestelmissä on korkea ilmanvaihdon energian talteenoton hyötysuhde: ne pystyvät hyödyntämään jopa 85 % jäteilman lämmöstä. Toisin sanoen: sen sijaan että lämmin, noin + 20 asteinen ”käytetty” ilma puhallettaisiin ympäristöön sellaisenaan, siitä otetaan ensin lämpöenergia talteen. Kun ulkoilma on –20 asteista, jäteilma voidaan poistaa talosta –14 asteisena. Tämä mahdollistaa korkeamman energiahyötysuhteen ja vähentää lämmityskustannuksia.

Peruskomponentti Enerventin ilmanvaihtojärjestelmissä on pyörivä lämmönsiirrin, jonka tehtävänä on tallentaa lämpö jäteilmasta ja siirtää se järjestelmän kautta tulevaan tuloilmaan. Lämpö kertyy pyörivään lämmönsiirtimeen, kun jäteilma johdetaan siirtimen kautta ympäristöön. Lämmönsiirtimen pyöriessä lämpömassa kulkeutuu tuloilman puolelle. Tällä tavalla ulkoilma saadaan lämmitettyä ennen kuin se puhalletaan taloon.

Sen lisäksi että järjestelmät hyödyntävät jäteilman lämmön talvisin, kesäisin ne puolestaan ottavat talteen yökylmän ja viilentävät tuloilman käyttämättä yhtään lisäenergiaa. Tämän toiminnon ansiosta talonrakentajan ei välttämättä tarvitse sijoittaa kalliisiin jäähdyttäviin ilmastointilaitteisiin, joita käytetään vain vuoden lämpiminä kuukausina.

→ Seuraava osio: Perusteita